Vastuullisuus | Eeva Räihä | 1.11.2022

Kaasulla kiitävällä raskaalla kalustolla on kevyet päästöt

Kuljetusliike Taipale Oy on edelläkävijä kaasulla kiitävän raskaan kaluston hankinnoissa Kaukokiidossa. Käytössä on kolme kaasukäyttöistä vetoautoa: yksi täysperävaunun vetoauto ja kaksi puoliperävaunuveturia. Tällä hetkellä Suomessa on arviolta noin 150 LBG-käyttöistä raskaan kaluston ajoneuvoa. 

Erinomainen toimintavarmuus

Ensimmäinen kaasukäyttöinen ajokki hankittiin tammikuussa 2020. – Halusimme tietää, miten tällainen auto oikeasti toimii, kertoo Taipaleen tekninen johtaja Riku Vainio. Kokemukset olivat niin hyviä, että päätös kahden seuraavan uuden kaasuauton hankinnasta oli helppo. Päätöstä avittivat myös asiakkailta tulleet toiveet ja kyselyt vihreistä kuljetuksista. Vuonna 2020 toimitusajat olivat 3-4 kuukautta, eikä toimitusaika eronnut mitenkään perinteisestä dieselautosta. Kaikki autot tulevat Ruotsin länsirannikolta Volvon tehtaalta.

– On ollut suorastaan yllätys, miten teknisesti toimintavarmoja kaasuautot ovat, Vainio kiittelee. Kuljettajilta saatu palaute on samansuuntaista. Ajaminen ei eroa dieselkäyttöisistä. Eroa on vain tankkaamisessa.

Kaasuauton tankkaaminen poikkeaa perinteisestä

LBG (Liquified Biogas) on nestemäisessä olomuodossa olevaa biokaasua, jota voidaan käyttää liikennepolttoaineena. Normaalissa ilmanpaineessa kaasu pysyy nesteenä, jos sen lämpötila on alle – 163˚C. Tästä äärimmäisen kylmästä lämpötilasta johtuen tankkaamisen turvatoimenpiteisiin kiinnitetään erityistä huomiota. Turvallisen ja oikeaoppisen kaasun tankkaamisen varmistamiseksi kuljettajille on tehty yksityiskohtainen, kuvitettu ohje.

Tankkauksessa noudatetaan tarkkoja turvatoimenpiteitä, esimerkiksi turvavarusteet ovat pakolliset.

Dieselauton tankkaamiseen kuluu aikaa vartin verran, kaasuauton tankkaaminen kestää jonkin verran kauemmin tankkauksen poikkeavuuden takia. Tankkiin mahtuu 225 kg LBG:ta. Gasum tuottaa biokaasua seitsemällätoista biokaasulaitoksella Suomessa ja Ruotsissa. Turun Topinojan biokaasulaitoksella tuotetaan ensimmäisenä Suomessa nestemäistä biokaasua. Laitoksen tuotantokapasiteetti on noin 60 gigawattituntia nesteytettyä biokaasua vuodessa. Määrä vastaa 125 raskaan liikenteen ajoneuvon tai 5 000 henkilöauton vuosittaista polttoaineenkulutusta, Gasumin myyntipäällikkö Juha-Matti Koskinen konkretisoi.

Gasumin Turun biokaasulaitoksella tuotetaan nesteytettyä biokaasua (LBG) noin 125 raskaan liikenteen ajoneuvon vuotuisen tarpeen verran. (Kuva: Gasumin kuvapankki)

Kuinka pitkälle tankillinen riittää?

– Puoliperävaunulla kilometrejä taittuu 600 – 700 km yhdellä tankkauksella. Kuorman paino ja olosuhteet vaikuttavat jonkin verran, Riku Vainio arvioi polttoaineen kulutusta. – Täysperävaunulla matka jää tietenkin lyhyemmäksi, noin 350 – 500 kilometriin. Puoliperävaunun kokonaispaino voi olla enintään 44 tonnia ja täysperän 68 tonnia, se selittää kulutuksen eron. Täysperä ajaa runkoliikennettä Helsingin ja Jyväskylän välillä. Ajamme painavaa rahtia: vaneria, puuta ja sellua Etelä-Suomeen. Haluamme oikeasti nähdä, millainen kulutus on täydellä kuormapainolla. Puoliperävaunut ajavat paikalliskuljetuksia, öisin elintarvikkeita ja päivisin jakelukuljetuksia.

Kaasun ja dieselin erot

– Volvon moottoritekniikka tarvitsee vähän dieseliä, jotta kaasu syttyy. Tässä englanninkielisessä videossa asia on havainnollistettu hyvin. Kaasuauto kuluttaa aavistuksen vähemmän kuin dieselkäyttöinen ajokki. Biokaasu on edullisempaa kuin dieselpolttoaine, litrahinnaksi muutettuna paineistetun biokaasun kuluttajahinta on noin 1,33 e/litra. Kaasuauton tekniikka on kuitenkin kalliimpaa kuin dieselautossa. Esimerkki: jos dieselauto maksaa 100 000 euroa, niin kaasuauto maksaa 140 000 euroa, Riku puntaroi kustannuksia.

Haasteita

Tankkaamiseen kuluva aika on tullut yllätyksenä. Muutenkin kuulostaa siltä, että haasteet liittyvät lähinnä tankkaamiseen eikä ajoneuvojen tekniseen käytettävyyteen.

– Muutaman kerran ollaan jääty tien päälle, kun emme ole saaneet tankattua kaasua. Volvossa on myös dieseliä, sillä pääsee rajoitetulla teholla jonkin matkaa. Selkokielellä: kerran kaasu loppui 7 km ennen seuraavaa asemaa, kun edellisellä asemalla tankkaaminen ei onnistunut. Loppukilometrit mentiin hissutellen 15 km/h vauhdilla.  Suunnitelmallinen reitinvalinta korostuu kaasuautojen kanssa.

Riku uskoo joka tapauksessa kaasuautojen lisääntyvän lähivuosina. – Kaasuautoja tulee varmasti joitain kappaleita joka vuosi, ja tahti kiihtyy. Investointeja rajoittaa tankkausasemien kattavuus ja tällä hetkellä kaasun osalta se, ettei kalustolle saada tieliikenteen suurinta maksimipainoa 76 tonnia, vaan moottoriteho rajoittaa kokonaispainon 68 tonniin.

Merkittävästi pienemmät päästöt

Biokaasulla ajettaessa syntyy 90 % pienemmät kasvihuonepäästöt kuin dieselillä ajettaessa. – Tähän mennessä kaasuautoillamme on ajettu lähes 500 000 kilometriä vuodesta 2020 alkaen. Olemme pystyneet pienentämään hiilidioksidipäästöjä 410 000 kg. Se tarkoittaa 500 edestakaista lentomatkaa Helsingin ja Barcelonan välillä, Riku Vainio laskeskelee ja toteaa hyväksi lopuksi: – Kyllähän se on paljon, ilahduttavan paljon. Tällä tiellä on hyvä jatkaa.

Lisätietoja:

Kysy Gasumin Juhikselta lisää biokaasusta:

Myyntipäällikkö Juha-Matti Koskinen
juha-matti.koskinen@gasum.com
040 768 7188

Kysy Rikulta lisää kaasulla kiitävästä raskaasta kalustosta:

Tekninen johtaja Riku Vainio
riku.vainio@kaukokiito.fi
0400 648 104