Ihmiset ja paikat | Sanna Kekki | 21.6.2016

Esittelyssä: Kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy

Kuvaajan nimi

Ilmari Lehtonen Oy on suomalainen kuljetusalan perheyritys, jonka pääkonttori sijaitsee Rovaniemellä. Yhtiön tarina alkoi vuonna 1953, kun perustaja Ilmari Lehtonen sai liikenneluvan ensimmäiselle kuorma-autolleen. Lehtonen ajoi kuormia pääasiassa Helsinkiin.

Kaukokiitoon Ilmari Lehtonen Oy liittyi seitsemän vuotta myöhemmin. Vuonna 1962 töissä oli jo viisitoista työntekijää ja käytössä kuusi ajoneuvoyhdistelmää. Rovaniemeltä pääkaupunkiin kuljetettiin muun muassa poronlihaa ja marjoja, Helsingistä Lappiin rakennustarvikkeita ja makeisia.

Ensimmäinen sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 1980, kun toimitusjohtajana aloitti Pentti Jussila, Ilmari Lehtosen tyttären Tertun puoliso. Nykyisin toimitusjohtajana toimii Timo Heiskanen, joka aloitti työssään kesäkuun alussa.

– Perheyrityksessä päätöksenteko on lähellä, koska omistajat ovat mukana jokapäiväisessä toiminnassa, Heiskanen kuvailee.

Kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy

Palveluammatti ja kummikuljettajat

Tällä hetkellä konsernin muodostavat Lehtonen yhtiöt Oy, Kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy ja Lehtonen Trucks Oy.

Yhtiö omistaa terminaalit Ylivieskassa, Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä sekä pienterminaalit Ivalossa ja Kolarissa. Yhtiö työllistää noin 300 henkilöä, omia autoja on 120.

Heiskasen mukaan yhtiön menestyksen salaisuus on ollut alusta saakka rehellinen, avoin ja joustava työkulttuuri.

– Parhaana kiitoksena toimivat pitkät, vuosikymmeniä jatkuneet asiakassuhteet. Tämä on palveluammatti, jossa lupaukset ja sopimukset pitää lunastaa joka päivä uudestaan.

Alkukesä oli tuttuun tapaan kiireinen. Juhannuksen jälkeen tahti rauhoittuu hieman lomien ajaksi. Lomia tuuraamaan on otettu viisikymmentä kesätyöntekijää, joiden perehdyttäminen oli viime viikkoina vilkasta.

Kesätyöntekijöiden ensimmäisinä päivinä heitä auttoi kummikuljettaja, joka kävi uuden työntekijän kanssa läpi käytäntöjä. Lisäksi kummikuljettaja oli mukana ensimmäisessä ajossa.

Kuljetusalaa Heiskanen suosittelee kaikille.

– Tämä on ala, jossa oppii tekemällä. Kuljetusalalla on monia mahdollisuuksia.

 

Lyhyesti

Kuljetusliike Ilmari Lehtonen Oy

Perustettu: 1953

Kaukokiidossa vuodesta 1960

Työllistää noin 300 henkilöä

120 omaa autoa ja 20 alihankkijoiden autoa

Terminaalipisteitä: 4

www.ilmarilehtonen.fi