Asiakkaat | Tuuli Mäkelä | 28.8.2018

Suomen Suoramainonta aloitti yhteistyön Kaukokiidon kanssa

Kuvaaja: Olli Laakso

Kaukokiito on vastannut keväästä lähtien Suomen Suoramainonnan (SSM) jakelutuotteiden kuljetuksista SSM:n paikallisiin jakeluyhtiöihin ympäri Suomen. Kuljetusten erityispiirteenä on epätasainen volyymipiikki: koko viikon kuljetusvolyymi noudetaan torstaisin ja jaetaan perjantaisin.

Suomen Suoramainonnan terminaalissa Helsingin Konalassa käy torstaisin kuhina. Kaukokiidon autoon lastataan lavoittain painotuotteita: Jyskin mainoslehtiä, Bilteman katalogeja, julkisen sektorin flyereita, kaupunkilehtiä. Samaan aikaan kymmenet Kaukokiito-kuljettajat ympäri Suomen peruuttavat SSM:n ja asiakkaiden yhteistyöpainotalojen pihoihin samalla asialla: Kaukokiito kuljettaa kerran viikossa valtavia määriä painotuotteita SSM:n paikallisiin jakeluyhtiöihin jaettavaksi kotitalouksiin ympäri Suomen.

Suomen Suoramainonta on maan suurin yksityisomisteinen osoitteettoman suoramainonnan jakeluyritys, joka toimittaa vuosittain yli miljardi jakelutuotetta suomalaisiin koteihin. Yrityksen alla toimii 25 paikallista jakeluyhtiötä: yhdessä ne muodostavat valtakunnallisen jakeluverkoston, joka tavoittaa 94 % Suomen kotitalouksista.

Lähetykset perillä noutoa seuraavana päivänä

Helsingin terminaalin yhteydessä toimii myös Suomen Suoramainonnan pääkonttori, jonka pitkän pöydän ääressä istuu tyytyväisiä miehiä: SSM:n hankinnan ja asiakaspalvelun operatiivinen johtaja Jyrki Nygård, myynti- ja markkinointipäällikkö Pasi Latva sekä Kaukokiidon myyntipäällikkö Petri Palonen kertovat keväällä alkaneesta yhteistyöstä.

– Muutimme keväällä markkinatilanteen muutoksen seurauksena tuotantomalliamme: meillä on aiemman kahden jakelupäivän sijaan viikossa nyt yksi jakelupäivä. Samalla aloitimme yhteistyön Kaukokiidon kanssa, Pasi kertoo.

– Lähetykset noudetaan lähtökohtaisesti aina torstaisin painotaloista ja omasta terminaalistamme. Lisäksi meillä on jonkin verran ulkomailta tulevia jakelutuotteita, jotka vastaanotetaan Kaukokiidon Vantaan terminaalissa. Ulkomailta tulevissa lähetyksissä Kaukokiidon hyödyntäminen lähetysten vastaanottajana luo ryhdikkäämmän vastaanottotavan ja painetta tuontioperaattorille avisointitiedon antamiseen. Toimitusvarmuus kaikissa edellisissä on ollut hyvä: lähetykset ovat perillä jakeluyhtiöissämme perjantaiaamupäivän aikana, Jyrki avaa.

Tuotteet lajitellaan jakeluun viikonlopun ja alkuviikon aikana ja jaetaan keskiviikkoisin kotitalouksiin.

– On melko epätavanomaista, että asiakkaan kaikki kuljetusmassat lähtevät ja ne jaetaan yhtenä päivänä viikossa. Paikallistuntemus on tässä avainasemassa: tunnemme jakeluyhtiöt, niiden purkuolosuhteet ja voimme sopia lähetysten toimituksista paikallisesti, Petri jatkaa.

Tuote kuin tuoretavara

Suomen Suoramainonta terminaali

Suomen Suoramainonnan ja Kaukokiidon yhteistyötä edelsi kuljetuspalveluiden kilpailutus, jonka SSM aloitti loppuvuodesta 2017. Kumppanin valinnassa painoi ennen kaikkea toimitusvarmuus, hyvä lähetysten seurantamahdollisuus ja tahtotila kehittää toimintoja yhdessä.

– Meidän tuotteemme on kuin tuoretavara – sillä on pilaantumispäivä. Myöhässä jaettu printtikampanja merkitsisi meille ja asiakkaillemme menetettyjä euroja. Samalla massat ovat suuria, vuosittain jopa 25 000–30 000 rahtikirjaa. Yhdessä ne tekevät logistiikastamme hyvin sensitiivistä: siksi toimitusvarmuus ja mahdollisuus seurata lähetyksiä kollikohtaisesti olivat meille ehdottoman tärkeitä tekijöitä kuljetuskumppania valitessamme, Jyrki kertoo.

– Meille oli lisäksi tärkeää havaita, että ajattelemme bisneksestä samalla tavalla. Kuljetuspalvelut ovat osa asiakkaillemme myytävää palvelua, ja se nivoo Kaukokiidon olennaiseksi osaksi palveluprosessiamme, Pasi jatkaa.

– Kuljetuspalveluiden siirrossa uudelle kumppanille on aina kyse molempien osapuolten järjestelmien yhteensovittamisesta, mutta Kaukokiidon tapauksessa se ei vaatinut meiltä tuotannollisia muutoksia. Meillä on käynnissä yhteisiä hankkeita, joiden tarkoitus on kehittää yhteistyötämme edelleen, Jyrki päättää.

Suomen Suoramainonnan terminaalin pihassa auto on lastattu täyteen. Se jatkaa matkaansa Kaukokiidon Vantaan terminaaliin, jossa lähetykset lajitellaan maakuntaruutuihin. Sieltä ne lastataan illan aikana runkoautoihin, jotka aloittavat matkansa maan joka kolkkaan. Perjantaina aamupäivällä lähetykset ovat jo jakeluyhtiöissä, ja seuraavalla viikolla kotitalouksissa ja sinunkin postilaatikossasi.