Tie | Jussi Vento | 1.4.2016

Tuhansien kuvien Tie

Kuvaajan nimi

”Katsotaan miten äijien käy!” – Valokuvaaja Janne Mikkilä hyppäsi Kaukokiidon kuljettajien matkaan kuvaamaan suomalaista maisemaa ja elämää tien päällä. Matkan seurauksena syntyi valokuvakirja, Tie – tarinoita suomalaisesta työstä.

Vaihtuvat maisemat, vaihtuvat ihmiset, vaihtuvat tunnelmat. Luonto ja maisema ovat olennainen suomalaisuutta ja suomalaisten identiteettiä. Vuonna 2012 valokuvaaja Janne Mikkilä hyppäsi kaukokiitolaisten kyytiin taltioimaan tunnelmia teiltä ja teiden varsilta, suomalaista maisemaa kuskin silmin. Matka taltioitiin ja koostettiin dokumentin muotoon. ”Tuhansien kuvien tie” sukeltaa kuskien arkeen ja suomalaisen maiseman ytimeen sekä samalla kertoo valokuvataitelijan luovasta prosessista.

Taiteilijan sanoin:

”Olen aina viihtynyt tien päällä, matkalla jonnekin. Vaihtuvat maisemat, vaihtuvat ihmiset, vaihtuvat tunnelmat. Se on vedonnut minuun niin kauan kuin muistan. Uskoakseni jokainen kuvaaja etsii kuviinsa alitajuisesti omia sielunmaisemiaan, omia kaipauksiaan. Siksi olin aidosti innoissani, kun minulle tarjoutui mahdollisuus hypätä Kaukokiidon kyytiin ja lähteä matkalle katsomaan Suomea rekkakuskin silmin.

Miten monesti olenkaan ajanut Suomen suvessa, sinivalkoisessa talvessa tai karussa harmaudessa ja tallentanut mieleeni ”kuvia, jotka olisi pitänyt ottaa”. Nyt sain mahdollisuuden luoda kuvia ja maalailla tunnelmia teiltä ja teiden varsilta; rekkamiestin työpaikalta, tämän ajan Suomesta.”

Mikä sinua inspiroi suomalaisessa maisemassa?