Asiakkaat | Katarina Hellström-Peippo | 10.5.2021

Ulkoistettu varastointipalvelu optimoi Ahlstrom-Munksjön tuotantovirtaa

Varastoinnin ulkoistaminen on nostanut Ahlstrom-Munksjön Tampereen yksikön varastonhallinnan uudelle tasolle. Tuotannon optimointi onnistuu nyt aiempaa paremmin, koska tehtaalla olevat raaka-ainemäärät ovat juuri oikeat, ja tilaukset Kaukokiidon hallinnoimalta varastolta käyvät helposti selainpohjaisen järjestelmän kautta.

Ahlstrom-Munksjö on globaalisti toimiva yhtiö, jolla on yhteensä 45 tehdasta 14 eri maassa. Yhtiö tuottaa kestävän kehityksen mukaisia kuitukangas- ja kuitupohjaisia tuotteita, jotka on suunniteltu tehokkaaseen suodatukseen. Ahlstrom-Munksjön Tampereen yksikkö keskittyy tällä hetkellä suodatinteollisuuteen. Sen historia yltää 1970-luvulle asti, jolloin se toimi nimellä Tampella Oy. Ahlstrom-kokonaisuuteen se siirtyi vuonna 1996.

Ahlstrom-Munksjön Tampereen tehtaalla tuotetaan monimutkaisia, haastaviin olosuhteisiin kuten öljynsuodattamiseen ja kaasuvoimaloiden ilmansuodatukseen sopivia tuotteita. Viime vuonna tehtaassa valmistettiin väliaikaisesti myös kasvomaskeja, kun niiden saatavuus ulkomailta heikkeni koronaepidemian myötä.

Ratkaisu tuotannon haasteisiin

Ahlstrom-Munksjön ja Kaukokiidon yhteistyö alkoi reilu vuosi sitten, kun Ahlström-Munksjö haki yhteistyökumppania, joka huolehtisi sen raaka-aineiden logistiikasta ja varastoinnista. Yhtiön aiemmat varastointitilat Tampereen seudulla olivat käyneet pieniksi, eikä siellä ollut mahdollista säilyttää niin paljon raaka-aineita kuin tuotanto tarvitsi, jolloin raaka-aineita täytyi ajoittain säilyttää myös tehtaan tiloissa. Tavaraa tuntuikin olevan tehtaalla aina joko liian vähän tai liian paljon.

Varastoinnin ulkoistamisen myötä parantunut tilanne näkyy konkreettisesti tehtaan tiloissa: Tavaraa on vähemmän ja työskentelytilaa enemmän. Myös tuotanto toimii nyt tehokkaammin, sillä tehtaalla on vain tarpeellisia tuotteita. Tämä mahdollistaa koko tuotantokapasiteetin käyttämisen eikä tuotantokatkoksiakaan enää synny.

Varastointi muodostaa merkittävän osan Ahlstrom-Munksjön tuotteiden tuotantoketjusta. Suuri osa kuiduista tulee valtamerilaivoilla, ja toimitusten ennakointi on vaikeaa. Koska toimitusketjun kesto tilauksesta toimitukseen voi olla jopa kahdeksan kuukautta, koko vuoden tilaus saattaa tulla kerralla. Tämä aiheuttaa varastoitavien raaka-aineiden määrissä ennustamattomuutta ja vaihtelevuutta, jolloin tehtaan kyky tuottaa valmiita tuotteita ei pysy vakaana.

Varastoinnin ulkoistamisen myötä parantunut tilanne näkyy konkreettisesti tehtaan tiloissa: Tavaraa on vähemmän ja työskentelytilaa enemmän. Myös tuotanto toimii nyt tehokkaammin, sillä tehtaalla on vain tarpeellisia tuotteita. Tämä mahdollistaa koko tuotantokapasiteetin käyttämisen eikä tuotantokatkoksiakaan enää synny.

Ulkoistettu varastointipalvelu mahdollistaa tuotannon optimoinnin

Kaukokiidon ja Ahlstrom-Munksjön yhteistyö painottuu varastointipalveluun sekä varaston ja tehtaan välisiin kuljetuksiin. Ulkomailta tulevat raaka-aineet varastoidaan Kaukokiidon Sääksjärven varastolle ja toimitetaan sieltä tilausten mukaisesti Tampereen tehtaalle. Myös valmiita tuotteita varastoidaan jonkin verran Sääksjärven varastolla. Varastosaldot ja toimitukset ovat asiakkaan nähtävissä reaaliaikaisesti ja tilaukset saa tehtyä helposti verkkosivun kautta, mikä auttaa tuotannon optimoinnissa.

Ahlstrom-Munksjön Tampereen tehtaan logistiikkapäällikkö Tomi Ojala on tyytyväinen siihen, miten ulkoistettu varastointipalvelu on tasoittanut tehtaan tuotantokapasiteettia:

– Varastonhallinnan kehitys on ollut huima. Sen sijaan, että ottaisimme tehtaallemme kerralla satoja lavoja, saamme joka päivä yhden autollisen. Enää meillä ei ole lattioilla tuotteita, vaan ne menevät autoista suoraan tuotantoon. Yhteistyön ansiosta olemme pystyneet optimoimaan säilytyksen ja tuotannon joustavasti. Viime vuonna tuotantokoneet eivät olleet kertaakaan kiinni siksi, että raaka-aineita olisi puuttunut, Ojala kertoo.

Yhteistyön ansiosta olemme pystyneet optimoimaan säilytyksen ja tuotannon joustavasti.

Yhteistyössä on keskeistä molemminpuolinen aito halu kehittää toimitusketjua ja toimintoja. Tällöin asiakkaan on mahdollista saavuttaa entistä parempia tuloksia. Kaukokiidon logistiikkapäällikkö Mikko Niinisen näkemyksen mukaan yhteistyö on toiminut hyvin:

– On hienoa olla mukana tukemassa Ahlstrom-Munksjön kasvua ja auttamassa yritystä toimimaan tehokkaammin tarjoamalla ratkaisuja logistiikan saralla. Yhteistyö on ollut todella avointa, ja olemme kiitollisia asiakkaan luottamuksesta meitä kohtaan, Niininen vakuuttaa.

Enemmän kuin pelkkä asiakas

Säännölliset ja joustavat kuljetukset ja toimiva tilausjärjestelmä takaavat tuotannon pyörimisen jokaisena päivänä. Kun yhteydenpito on tiivistä ja varasto sijaitsee lähellä tehdasta, myös poikkeustilanteet hoituvat ongelmitta:

– Joskus tuotannossa on huomattu ongelmallinen kuitu, joka on pitänyt korvata uudella tuotteella. Tällaisissa äkillisissä tilanteissa olemme saaneet apua nopeasti, sillä varasto sijaitsee lähellä tehdastamme, Ojala kertoo.

Koemme olevamme ennemminkin yhteistyökumppani kuin asiakas.

Nopea reagointi muutoksiin ja ajantasaiset toimitukset ovat vaikuttaneet myös kokonaistyytyväisyyteen:

– Olemme olleet hyvin tyytyväisiä tähän palveluun ja meistä tuntuu, että meitä kuunnellaan Kaukokiidon päässä. Koemme olevamme ennemminkin yhteistyökumppani kuin asiakas, Ojala päättää.