Ajankohtaista | Tuuli Mäkelä | 17.10.2023

Euran uusi varasto on otettu käyttöön

Kuva: Lauri Rautakallio

Kaukokiito-ketju on investoinut viime vuosina voimakkaasti varastointiliiketoiminnan ja muiden sopimuslogistiikan palvelujen kasvattamiseen. Erilaista lämmin- ja kylmävarastotilaa on jo maanlaajuisesti yli 140 000 m². Uusin varasto on juuri vihitty käyttöön Eurassa.

Auramaa-yhtiöiden myyntijohtaja Kalle Auramaa esittelee tyytyväisenä uutta Euran varastokiinteistöä. 2 400 m²:n lämminvarasto soveltuu kaikenlaiselle kappaletavaralle, myös korkean hygieniatason tuotteille kuten elintarvikepakkauksille. Prosessi ensimmäisten alustavien keskustelujen aloituksesta varaston valmistumiseen oli verrattain nopea, noin puolitoista vuotta. Se on osoitus asiakaslähtöisyydestä ja siitä, mitä kumppanuusajattelu logistiikassa voi todella tarkoittaa.

– Varaston rakentaminen lähti asiakkaan tarpeesta, ja keskustelu heidän kanssaan aloitettiin kevättalvella 2022. Halusimme ennakoida kasvavaa tavaramäärää, ja pidempiaikainen sopimus mahdollisti investoinnin. Varsinainen rakennusprosessi kesti kaikkiaan kymmenen kuukautta. Maatyöt aloitetiin syksyllä 2022, ja ensimmäiset tuotteet hyllytettiin elokuussa 2023, avaa Kalle Auramaa 2,5 miljoonan euron investoinnin taustoja.

Varasto on kiinni terminaalissa, mikä tehostaa toimintaa entisestään. Tavara ajetaan trukilla varastosta suoraan linjapaikalle, mikä nopeuttaa tavarankiertoa ja antaa asiakkaille lisää myyntiaikaa. Toisaalta kuljetusvahinkojen riski pienenee, kun käsittelykerrat saadaan minimoitua. Kiinteistössä on huomioitu prosessitehokkuuden lisäksi myös ympäristöasiat: varastoa valaisevat energiatehokkaat LED-lamput ja sen katolle asennettu aurinkovoimala otettiin käyttöön lokakuussa.

– Laajennuksen myötä meillä on Eurassa varastotilaa kaikkiaan 4 400 m². Se tuo Satakunnan alueen asiakkaille merkittäviä tehostamisen mahdollisuuksia, muistuttaa Euran terminaalipäällikkö Lauri Rautakallio.

Euran terminaalin tontilla on tapahtunut viime vuosina paljon: 2,5 vuotta sitten tontille nousi nykyaikainen kaluston huoltokorjaamo, joka työllistää 25 korjaamoalan ammattilaista. Myös muilla paikkakunnilla on tehty isoja investointeja: uusi Lappeenrannan terminaali valmistui vuonna 2020 ja Turun 5 000 neliön varastolaajennus vuonna 2022.

– Meillä on viimeisen viiden vuoden aikana ollut jatkuvasti jokin projekti käynnissä. Parhaillaan laajennamme terminaaliamme Kruunupyyssä ja seuraava hanke on jo suunnitteilla Kouvolaan, Auramaa kertoo.

Kehityssuuntana logistiikkapalvelujen ulkoistaminen

– Varasto on herättänyt kiinnostusta alueen yritysasiakkaissa. Vielä on tilaa, vinkkaa Auramaa-yhtiöiden myyntijohtaja Kalle Auramaa.

Muissa Pohjoismaissa jo pidempään näkynyt kehityssuunta on vähitellen rantautumassa myös Suomeen. Logistiikkapalveluita ulkoistetaan yhä enemmän, ja logistiikkakumppanin ammattitaitoon luotetaan kuljetusten lisäksi laajasti myös toimitusketjun muissa vaiheissa: varastoinnissa, lähettämötoiminnoissa, kokoonpanossa ja muissa sopimuslogistiikan palveluissa. Ulkoistamisen hyödyt ovat moninaiset: asiakasyritys voi keskittyä ydinosaamiseensa, tila voidaan vapauttaa esimerkiksi tuotannon käyttöön, tilaa ja henkilöresursseja on mahdollista skaalata volyymivaihtelujen mukaan ja palvelun tuottamiseen sitoutuvat kulut ovat täysin läpinäkyviä.

Kaukokiito-ketju laajentaa sopimuslogistiikan liiketoimintaansa jatkuvasti. Valtakunnallista varastotilaa on jo yli 21 jalkapallokentän verran, ja palvelua tuotetaan tänä päivänä niin Kaukokiidon kuin asiakasyrityksen omissa tiloissa.