Ihmiset ja paikat | Tuuli Peltomäki | 26.5.2017

Kaukokiidossa on kokemusta ja uutta virtaa osa 1

Kaukokiidossa on työntekijöitä ketjutasolla yli 2000, ja työntekijöiden keski-ikä on 41 vuotta. Moni heistä on työskennellyt likipitäen koko uransa Kaukokiidon palveluksessa. Myös uusia kasvoja rekrytoidaan säännöllisesti. Yritys tarvitsee kehittyäkseen molempia – pitkää kokemusta kuljetusalasta, mutta lisäksi uusia näkemyksiä alan ulkopuolelta. Tämä on oivallettu myös Kaukokiidossa.

Esittelemme kaksiosaisessa sarjassa neljä kaukokiitolaista, joista kaksi on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran Kaukokiidon palveluksessa ja kaksi, joiden ura on vielä alussa. Ensimmäisessä osassa esittelemme Auramaan kuljettajan Pentti Ojasen ja Kaukokiidon myyntipäällikkö Jaakko Vesalan.

Mies ja auto 103

Auramaa Pentti Ojanen

Kuljettaja Pentti Ojanen kaartaa terminaalin pihaan Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n täysperävaunulla, jonka hän peruuttaa laituriin vuosikymmenten kokemuksella. Toden totta – vuosia Auramaalla on takana jo 25.

Kipinä kuljetusalalle syttyi vuonna 1984, kun salaojaputkia tehtailevassa yrityksessä työskennelleelle Pentille tarjottiin mahdollisuutta suorittaa yhdistelmäkortti ja ajaa tuotteita Pohjanmaalle. Sittemmin hän ajoi useamman vuoden puita serkkupoikien yrityksessä. 90-luvun laman myötä töitä ei enää riittänyt, ja Pentin oli keksittävä muuta.

– 90-luvun lama koetteli myös kuljetusalaa, ja töiden saaminen oli hankalaa. Auramaalla kuitenkin kehottivat poikkeamaan ja ottivat numeroni ylös – soittelisivat, jos apua tarvitaan. Soitto tulikin nopeammin kuin osasin odottaa, sillä seuraavana päivänä soi puhelin. Minua kysyttiin kolmeksi päiväksi Yläneelle hommiin. Vein auton työrupeaman päätteeksi takaisin, ja seuraavana maanantaina soitettiin, että joko kyllästyit työntekoon. Sanoin, että enhän mää. Sen jälkeen ei ole tarvinnut miettiä, mitä seuraavana päivänä tekisi, Pentti muistelee.

Pentti kertoo työurastaan: Alun alkaen kippiautoa Auramaalle ajamaan tulleen Pentin vuosiin on mahtunut ajoa ympäri Suomen monenlaisella kalustolla, ja nykyisten ja entisten ajokavereiden nimet vilahtavat miehen tarinoissa. Tällä hetkellä Pentti ajaa runkoajoa Turku–Tampere -linjalla.

– Kuljetusala on kehittynyt urani aikana huimasti. Kaluston keski-ikä on tänä päivänä lyhyt, ja minulla on käytössä työkalut, jotka luovat hyvät edellytykset työnteolle. Terminaaleissa on trukit, pelit ja vehkeet kuljettajien ja terminaalityöntekijöiden työtä helpottamassa. Enää säkkikuormaa ei tarvitse tehdä käsin. Myös kuljettajien ajo- ja lepoaikojen valvonta on vienyt alaa parempaan suuntaan – nuorempana jaksoin valvoa, mutta nyt on tärkeää levätäkin, Pentti kertoo.

Myynti on vuorovaikutusta ja asiakkaan odotusten ylittämistä

Kaukokiito Jaakko Vesala

Myyntipäällikkö Jaakko Vesala tarttuu salkkuun, huikkaa ”heipat” ja suuntaa asiakastapaamiseen. Päivän agendalla on kaksi tapaamista, joiden tarkoitus on tarkastella kuluneen kuukauden kuljetuksia ja keskustella asiakasyhteistyön kehittämisestä.

Jaakko katsoo kuljetusalaa tuorein silmin. Syksyllä 2016 Kaukokiidon Turun myyntitiimissä aloittaneella miehellä oli aiempaa myyntikokemusta, mutta toimiala oli uusi. Nyt Jaakolla on asiakkuuksia Turun, Laitilan ja Uudenkaupungin alueilla. Suurin osa viikosta kuluu asiakkaiden luona – säännöllinen, henkilökohtainen vuorovaikutus on tärkeää asiakasyhteistyön kehittymisen kannalta.

– Ala on opettanut minulle paljon uutta, ja paljon on vielä opittavaa. Myyntityö on kuitenkin lopulta aina ihmisten välistä kanssakäymistä ja asiakkaan odotukset täyttävien tai jopa ylittävien ratkaisujen löytämistä. Siitä olenkin Kaukokiidossa erityisen ylpeä – oli kyse sitten asiakkaasta tai omasta henkilöstöstä, joustoa löytyy, ja ratkaisu pyritään aina löytämään yhdessä, Jaakko sanoo.

– Minulla oli etukäteen mielikuva kuljetusalasta ”äijäilyalana” – pahvikuppeja ja hikeä huoltoasemalla. Ajattelin, että tämä ei ole varmaan mitään pehmeää touhua, että halaillaan toisiamme. Nyt olen huomannut, että onhan täällä mahtavia naisiakin. Meininki on rempseä – töitä tehdään tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa ja ihmiset huomioon ottaen, Jaakko hymyilee ja vakavoituu:

– Kuljetusala tulee kehittymään lähitulevaisuudessa paljon. Asiakkaiden suuntaan se näkyy etenkin tiedon liikkumisen, seurannan ja raportoinnin kehityksenä. Hektisessä työelämässä tavaran nopea liikkuminen korostuu. Kaukokiidon verkosto on levittäytynyt koko Suomeen, ja sen ansiosta kaikessa tekemisessä säilyy aina paikallistuntemus ja henkilökohtainen vuorovaikutus, Jaakko päättää.

Siirry artikkelin toiseen osaan.