Ajankohtaista | Tuuli Mäkelä | 28.4.2021

Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n uusi huoltokorjaamo on valmistunut

Toiminta Kuljetusliike Y. Auramaa Oy:n uudella huoltokorjaamolla Euran Fankkeen teollisuusalueella on alkanut. Viiden miljoonan euron investointi mahdollistaa huoltokorjaamotoiminnan kehittämisen ja helpottaa pitkien HCT-yhdistelmien kunnossapitotöitä.

Keskiviikko-aamuna huoltokorjaamolla käy vilske. Yksi perävaunuista on nostettu renkaita myöten ilmaan. Asentajat Janne Eskola ja Mikko Niemelä tekevät alustatöitä perävaunun alla. Samaan aikaan Veli-Pekka Sillanpää irrottaa kuluneita jarrunauhoja jarrukengistä, jotta voi niitata uudet tilalle. Pesuhallissa yksi ajoneuvoyhdistelmistä ”siistiytyy” ennen kuin aloittaa matkansa Turkuun.

Kuljetusliike Y. Auramaalla huoltokorjaamotoiminnan historia ulottuu sodan jälkeiseen aikaan 1940- ja 1950-luvuille. Auto- ja perävaunukanta vaatii jatkuvaa huoltoa ja ylläpitoa. Palvelua oli tuolloin vaikea löytää Euran pienestä kirkonkylästä, ja huoltotyöt tehtiin pääosin itse. Se toimi kimmokkeena oman tekemisen kehittämiselle. Siitä on todisteena uusi 3300 neliön huoltokorjaamo, joka työllistää tänä päivänä 17 korjaamoalan ammattilaista. Korjaamolla tehdään muun muassa katsastuksia, huolto- ja asennustöitä sekä elintarvikekaluston luokituskorjauksia Auramaan 150 autolle ja 400 perävaunulle.

Äärimmilleen viritetty tuotanto

Huoltokorjaamo Auramaa

Asentajat Janne Eskola (vas.), Mikko Niemelä ja Esa Krook ovat tyytyväisiä uuteen huoltokorjaamoon. – Työtilat kasvoivat, työvälineet ja valaistus paranivat ja työergonomia on otettu hyvin huomioon, miehet toteavat.

Kaukokiito-ketjussa tuotanto on äärimmilleen viritetty. Pyörät pyörivät lähes vuoden jokaisena päivänä, ja kuljettajaa vaihdetaan lennosta. Korjaamon rooli on keskeinen, jotta kalusto pysyy kunnossa ja toimitusvarmuus hyvällä tasolla.

– Osa kuljetusliikkeistä on ulkoistanut huolto- ja korjaamotyöt kokonaan, mutta me näemme selviä etuja toiminnon pitämisessä itsellämme. Kustannussäästöjen lisäksi meillä on mahdollisuus reagoida tavallista nopeammin huoltotarpeisiin. Se helpottaa myös kalustoinvestointisuunnittelua, kertoo Auramaan tekninen johtaja Jussi Auramaa.

– Toinen huoltokorjaamomme sijaitsee Lempäälässä. Sen toimintaa ohjataan Eurasta käsin. Jos emme tee työtä itse, täältä käsin hallinnoimme myös sen, mihin kalusto viedään ja mitä sille tehdään, toteaa korjaamopäällikkö Tero Nieminen.

Huoltokorjaamo rakennettiin ilman kompromisseja

Auramaa

Kaukokiidon kalusto on nuorta – Auramaalla ajoneuvoyksikköjen keski-ikä on 3,5 vuotta. Euro-päästöluokitukset ovat markkinoiden parhaimmistoa. Kuvassa Auramaan tekninen johtaja Jussi Auramaa (vas.), huoltopäällikkö Juuso Hiedo ja korjaamopäällikkö Tero Nieminen.

Auramaan entinen huoltokorjaamo sijaitsi Euran Luistarissa samassa pihapiirissä pääkonttorin kanssa – samalla paikalla, jonne yrityksen perustaja Yrjö Auramaa asettui perheineen 1930-luvulla perustettuaan kuljetusliikkeen. Tilaa laajennettiin vuosien varrella useasti. Lopullinen päätös uudesta huoltokorjaamosta tehtiin pari vuotta sitten pitkien HCT-yhdistelmien lupakäytännön vapautumisen myötä. Autot eivät enää mahtuneet sisälle, ja tontti kävi pieneksi.

– Meillä on HCT-yhdistelmiä eri mitoissa tällä hetkellä noin 50, ja tänä vuonna niitä tulee 30 lisää. Niiden ansiosta pystymme tarjoamaan ympäristöystävällisempiä kuljetuksia asiakkaillemme. Investointi oli senkin puolesta välttämätön, Jussi kertoo.

Rakennustyöt aloitettiin huhtikuussa 2020, ja uusiin tiloihin muutettiin maaliskuussa 2021. Uuden huoltokorjaamon myötä tehokkaan työtilan määrä kolminkertaistui. Samalla se mahdollisti myös sellaisten kunnossapitotöiden teon, jotka eivät aiemmin olleet mahdollisia.

– Huoltolinjat pidentyivät huomattavasti ja saimme uuden, 50 metriä pitkän pesuhallin. Rakennus lämmitetään maalämmöllä, ja kaikki korjaamolaitteet ovat uusia. Siltanostimen ansiosta voimme vaihtaa kuormakorit itse. Kaksipilarinostureilla voimme nostaa perävaunun rungosta ylös ja tehdä jarruhommat ja alustatyöt helposti ja hyvä ergonomia huomioiden. Tulevaisuudessa voimme tehdä myös itse moottori- ja kytkinhuollot, kertoo huoltopäällikkö Juuso Hiedo.

– Monesti yritykset rakentavat ensin toimitilat ja ostavat vasta sitten työvälineet. Me toimimme toisinpäin: hankimme ensin työvälineet ja niiden ympärille rakennettiin halli. Kaksipilarinosturit olivat paikoillaan, kun rakennuksessa oli vain tolpat pystyssä. Näin toimimalla meidän ei tarvinnut tehdä kompromisseja, Jussi toteaa.

– Investointi parantaa korjaamon läpimenoprosenttia, sen näemme jo nyt, vaikka toiminta alkoi vasta kuukausi sitten. Puolen vuoden päästä meillä on tarkemmat luvut, Juuso lupaa.

Vaikka huoltokorjaamo on juuri valmistunut, Auramaa ei pysähdy. Seuraava hanke on jo suunnitteilla Turkuun, jonne rakennetaan 5000 m²:n elintarvikevarastolaajennus. Sen on tarkoitus valmistua alkuvuodesta 2022.