Asiakkaat | | 17.11.2020

Lignell & Piispanen: ”myös asiakas voi vaikuttaa kuljetusten hiilijalanjälkeen”

Kaukokiidon kuljettaja Pasi Laukkanen, Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen ja tuotannon esimies Tiina Koponen Lignell & Piispasen tehtaan pihalla Kuopion Siikarannassa.

Alkoholitalo Lignell & Piispanen ja sen Loimu-vuosikertaglögi ovat olleet erottamaton osa monien suomalaisten joulua jo 13 vuoden ajan. Tänä vuonna Loimun tuotannossa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristövastuunäkökulmiin.

Kuopiolaisen Lignell & Piispasen tehtaan lähettämössä seisoo lavoittain Loimu-vuosikertaglögejä sekä miedompia, saman sarjan punaviiniglögejä ja glögijuomia. Tuotantolinjalla pullotetaan tämän talven uutuustuotetta: mausteista Crafted Winter Apple -omenalikööriä. Kaukokiidon kuljettaja Pasi Laukkanen kulkee lähettämössä tottuneesti kasvomaski yllään ja lastaa kuormaa.

Alkoholitalo Lignell & Piispanen on Suomen kolmanneksi vanhin toiminnassa oleva perheyritys, joka on edelleen saman suvun omistuksessa kuin perustamisvuonnaan 1852. Yrityksen tuotteiden makumaailma kumpuaa Suomen luonnosta, jonka antimista se valmistaa mietoja ja väkeviä klassikoita sekä uusia alkoholituotteita ravintoloihin, Alkoon, päivittäistavarakauppoihin, travel & retailiin sekä vientiin. Valikoimissa on edelleen esimerkiksi vuonna 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä palkittu Lignell & Piispanen Mesimarjalikööri.

– Mottomme on ”metsästä lasiin”. Tuotteemme valmistetaan kestävän kehityksen periaatteella; pyrimme hankkimaan kaikki raaka-aineemme lähialueen tuottajilta ja käytämme mahdollisuuksien mukaan kotimaista. Esimerkiksi Gustav Metsä -ginimme juhannusruusun terälehdet ovat hallituksen puheenjohtajamme keräämiä ja kuusenkerkät varastotyöntekijämme kuusitarhasta, kertoo Lignell & Piispasen toimitusjohtaja Kirsi Räikkönen.

Perheyritysten välistä yhteistyötä

Piispanen & Lignell Kuopio

Lasipullot ovat herkkiä kuljetusvaurioille, siksi niiden käsittelyssä on noudatettava erityistä huolellisuutta.

Lignell & Piispasen ja Kaukokiidon yhteistyö alkoi, kun Lignell & Piispanen etsi ratkaisua kuljetuksilleen vuonna 2017.

– Haimme tuolloin parhaiten toimivaa kokonaisratkaisua. Kuljetukset ovat kiinteä osa kaikkea tekemistämme, siksi meille on tärkeää, että meillä vierailevat kuljettajat pysyvät samoina ja tunnemme toistemme tavat. Näin koronakriisin aikana myös yhteistyö toisen kotimaisen perheyrityksen kanssa korostuu entisestään, Kirsi sanoo.

Kiivaimman sesongin aikana Kaukokiidon auto käy Lignell & Piispasen tehtaalla Kuopion Siikarannassa päivittäin. Suurin osa lähetyksistä toimitetaan jakeluvarastoon Turkuun, josta tuotteet kulkevat muun muassa Alkon toimipisteisiin. Lisäksi toimituksia on tukkuihin, keskusliikkeisiin ja ravintoloihin ympäri maan.

– Koronatilanteen vuoksi menekin ennustaminen on normaalia haastavampaa esimerkiksi ravintoloihin. Tehokkain myyntimies sesonkituotteille on kuitenkin sää – kun ilma viilenee, glögilasit kaivetaan esiin, Kirsi kertoo.

– Tuotteiden jakelu on tarkasti aikataulutettua, sillä Turun jakeluvarastolla kuormille varataan purkuaika. Toimiala on tarkassa viranomaisvalvonnassa, siksi on erityisen tärkeää, että tilaustiedot ja pakkausluettelo täsmäävät kuorman kanssa, toteaa Kuljetusliike Kantola & Koramon myyntipäällikkö Tuomo Hyvärinen.

Vastuullista tuotekehitystä

Loimu-glögi

Lignell & Piispanen valmistaa joulukauden vuosikertaglögiä elokuusta joulukuun alkuun, ja sitä myydään Suomen lisäksi myös ulkomaille. Kuva: Jaani Vaahtera

Pasin auto on täynnä glögilavoja. Lignell & Piispasen tehtaalta hän suuntaa Kuopion terminaaliin, josta lähetykset jatkavat matkaa Suomen joka kolkkaan. Loimu onkin yksi yrityksen tunnetuimmista tuotteista ja Suomen myydyin premium-glögi.

– Loimu on kaupallisesti suurin tuotteemme – sen valmistus alkaa elokuussa ja jatkuu aina itsenäisyyspäivän tietämille asti, Kirsi kertoo.

Tänä vuonna Loimun tuotannossa on huomioitu maun lisäksi vastuullisuusnäkökulma: Loimu-pulloa on kevennetty, minkä ansiosta tuotteen hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet sekä tuotteiden valmistuksessa että kuljetuksessa. Lisäksi pullotuotannossa on hyödynnetty uudelleen aiempien vuosien maalausviallisia, käyttämättömiä pulloja, jotka muodostavat noin 10 % tämän sesongin volyymista. Myös tämä vähentää valmistuksesta aiheutuvia päästöjä.

– Asiakas voi vaikuttaa omilla valinnoillaan osaltaan myös kuljetuksessa ja tuotannossa syntyvien päästöjen määrään, Kirsi huomauttaa.

Samalla kun tämän vuoden vuosikertaglögi löytää tiensä suomalaisiin koteihin, on Lignell & Piispasen katse jo ensi vuoden joulussa. Kun tuotekehitys suunnittelee tulevan vuoden makumaailmaa, on yksi asia varma: sekin ammentaa inspiraationsa suomalaisuudesta, luonnosta ja joulun perinteistä.