Kaukokiito on kuljettanut Tunturin polkupyöriä jo useamman vuosikymmenen ajan, ja monista logistiikkakumppaneista Tunturi-Hellberg luottaa vaativimmat kuljetustehtävät aina juuri Kaukokiidolle. Mikä on Tunturi-Hellbergin ja Kaukokiidon pitkään jatkuneen yhteistyön salaisuus?
Asiakkaat | Katarina Hellström-Peippo | 12.3.2019
Tunturi luottaa pitkäaikaiseen logistiikkakumppaniinsa
Tunturi-Hellbergin tavoitteena on olla mahdollisimman laajasti läsnä ja helposti saatavilla koko Suomen alueella, mikä sopii hyvin yhteen Kaukokiidon koko maan kattavan verkoston kanssa. Yhteistyöllä on jo pitkä perinne, sillä yhteinen taival alkoi jo muutama vuosikymmen sitten Tunturi-Hellbergin toimiessa vielä nimellä Tunturipyörä. Reilut 10 vuotta sitten Tunturin polkupyörien kokoonpano siirtyi Turusta ulkomaille. Pyörät ja tarvikkeet tuodaan nykyään Keski-Euroopan ja Turkin tehtailta konteissa Turkuun, jossa sijaitsee yrityksen varasto. Turusta Kaukokiito kuljettaa tuotteet edelleen jälleenmyyjille ja yksityishenkilöille ympäri Suomen.
Muutosten vuosikymmenet
Tunturi-Hellbergin logistiikkapäälliköllä Jussi Oksasella on pitkä historia yrityksessä. Kokemusta on 40 vuoden aikana kertynyt niin kokoonpanosta, lähettämöstä kuin logistiikkaratkaisuistakin. Hän on myös nähnyt yrityksen – ja koko toimialan – muutoksen 1980-luvulta nykypäivään.
Vielä 1980-luvulla polkupyöriä valmistettiin Tunturilla tilausperusteisesti. Maanantaina tehdyn tilauksen toimituspäivä oli saman viikon perjantaina, ja viikon aikana polkupyörä koottiin Tunturin Kupittaan tehtaalla. Suuria varastointitiloja ei ollut, vaan pyörät toimitettiin heti valmistuttuaan jälleenmyyjille. 1990-luvulla jälleenmyyjät siirtyivät enenevissä määrin ennakkotilausjärjestelmään ja polkupyörien kuljetusmäärät kasvoivat sesonkiaikana valtaviksi.
– Olin 90-luvun alussa lähettämössä hommissa. Töitä tehtiin iltakaudet, kun tehtaalta piti saada ulos 1000 pyörää päivässä. Se teki 5–6 täyttä yhdistelmää päivässä, Oksanen muistelee.
Näistä ajoista kuljetustahti on rauhoittunut merkittävästi. Tällä hetkellä Tunturi-Hellbergin varastolta lähtee asiakkaille ja jälleenmyyjille noin kaksi kuormallista polkupyöriä päivässä. Toisaalta kauppaa tehdään nykyään ympärivuotisesti, eikä kevätsesonki enää erotu muista ajankohdista yhtä voimakkaasti kuin aiemmin.
Mantteleista häkkeihin
Tunturin tehdas sijaitsi 2000-luvun alkuun asti Kupittaalla, missä varasto oli kolmessa kerroksessa. Polkupyörät kerättiin kuljetuskärryillä ja lastattiin autoihin ilman koneellista apua. Lastausajat venyivätkin tuntien mittaisiksi, sillä lastaus oli kirjaimellisesti käsityötä. Mantteleihin pakattujen pyörien renkaat pääsivät pyörimään vapaasti, mikä helpotti niiden siirtämistä käsipelillä paikasta toiseen. Autoon pyöriä pakattiin ensin kaksi kerrosta päällekkäin pystyasennossa ja vielä kolmas kerros lappeelleen edellisten päälle.
Polkupyörien kuljetus on sittemmin muuttunut täysin. Nykyään ne pakataan laatikoihin, jotka kootaan pinottaviin häkkeihin. Yhdistelmään häkkejä ei mahdu kahta päällekkäin, mutta Tunturi-Hellbergin varastossa häkkejä on neljässäkin kerroksessa.
Yhteen häkkiin mahtuu kuudesta kahdeksaan polkupyörää. Tavoitteena on keräillä yhden asiakkaan pyörät yhteen häkkiin, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Tällöin yksittäisten asiakkaiden pyörät pakataan varastolla samaan häkkiin, joka sitten puretaan Kaukokiidon terminaalilla ennen pyörien toimitusta asiakkaille.
Vaikka polkupyörien nykyaikaiset pakkaukset näennäisesti mahdollistavat niiden lastaamisen päällekkäin, etenkin sähköpyörien suuri massa estää sen. Sähköpyörän moottori ja akku ovat sen verran painavia, että alla olevaan polkupyörään saattaisi kuljetuksessa tulla vaurioita, jos sen päälle lastattaisiin sähköpyörä.
Maahantuojalta asiakkaalle yhdessä yössä
Logistisesti suurin muutos on ennakkotilausten väheneminen. Jälleenmyyjät eivät enää tilaa omiin varastoihinsa suurta määrä polkupyöriä, vaan niitä tilataan maahantuojalta kysynnän mukaan. Tämä vaatiikin maahantuojalta varastointitiloja ja logistiikkakumppanilta joustavuutta, jotta pyörät saadaan toimitettua nopealla aikataululla asiakkaille.
Joustavat ratkaisut kuljetusten suhteen saavatkin kiitosta Tunturi-Hellbergin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaavalta Riku-Pekka Mikkoselta. Joustavuus näkyy jokapäiväisessä toiminnassa siten, että Tunturi-Hellbergin Turun varaston lastauslaiturissa on koko ajan yksi Kaukokiidon perävaunu. Kun se on pakattu täyteen, varastolta ilmoitetaan Kaukokiidolle, että täyden kärryn voi hakea pois ja tuoda uuden tyhjän sen tilalle. Näin varastolla työt voivat jatkua saumattomasti ilman toimituskatkoksia. Vain erikoiskuljetukset tilataan erikseen, tavanomaiset kuljetukset pyörivät lähes itsekseen – vuosien kokemuksella.
– Ennen kaikkea Kaukokiito on meille joustava ja mutkaton kumppani, joka ei hukkaa tavaroita, Mikkonen naurahtaa
Yhteistyö on kestänyt vuosikymmeniä kummankin osapuolen läpinäkyvän toiminnan ja avoimen keskusteluyhteyden ansiosta. Mikkonen kertoo, että Kaukokiito on hyvä ja turvallinen yhteistyökumppani, johon voi luottaa. Jos virheitä tulee, ne korjataan – puolin ja toisin. Koska polkupyörät ovat erittäin herkkiä kuljetusvaurioille, logistiikkakumppanin luotettavuus ja ammattitaitoisuus ovat ensisijaisen tärkeitä asioita.
– Kaukokiidolle uskallamme tarvittaessa antaa pyörät kuljetettavaksi myös pakkaamattomina, sillä ne ovat aina tulleet siistissä kunnossa perille, Mikkonen kertoo.
Tunturi raivaa tietä sähköpyörämarkkinoille
Tunturi on perustettu vuonna 1922 ja muutaman vuoden kuluttua yritys juhliikin 100-vuotista taivaltaan. Vuonna 2010 Raul Hellberg -yhtiöt sulautuivat Tunturiin, ja yrityksen nimi vaihtui Tunturi-Hellberg Oy Ltd:ksi. Vaikka yritys on nykyään osa Accell Group -konsernia, Tunturi-brändi on yhä vahvasti suomalainen – ja sitä se haluaa olla myös seuraavat 100 vuotta. Tunturi-Hellberg valmistaa Tunturi- ja Nishiki-polkupyöriä, jotka suunnitellaan Suomessa suomalaisille ja suomalaisiin olosuhteisiin. Tavoitteena on tarjota jokaiselle jotain: on lasten- ja nuortenpyöriä, perinteisiä kolmivaihteisia malleja sekä hybridi-, maasto- ja sähköpyöriä.
Valikoima tullaan jatkossakin pitämään monipuolisena, mutta erityistä panostusta on viime vuosina tehty sähköpyörien kehitykseen. Sähköpyörät aiheuttavat painonsa vuoksi haasteita mm. logistiikan osalta, sillä ne painavat enemmän kuin perinteiset polkupyörät. Haasteet on kuitenkin tehty voitettaviksi, sillä sähköpyörien osalta odotetaan selvää kasvua. Suomessa myytiin vuonna 2018 noin 15 000 sähköpyörää. Sähköpyöräily onkin yleistymässä, sillä matka taittuu sähköpyörällä perinteistä polkupyörää nopeammin ja kevyemmin.
Tunturin osuus Suomen pyörämarkkinoista näyttää vakaalta ja suomalaiset luottavat Tunturiin laatupyörien valmistajana, mutta menestys ei ole tullut sattumalta. Laatuvaatimukset ovat korkeat suunnittelusta valmistukseen asti, ja joustava logistiikkakumppani pitää pyörät pyörimässä niin nyt kuin tulevaisuudessakin.