Ajankohtaista | Katarina Hellström-Peippo | 9.10.2019

Kuljetusliike Y. Auramaan 90-vuotisjuhlat

Pete-Jukka Rinteelä

Kuljetusliike Y. Auramaan 90-vuotista taivalta juhlittiin Auramaa-yhtiöiden Porin terminaalissa syyskuun lopussa. Juhlia vietettiin kahtena päivänä, perjantaina ja lauantaina, joista ensimmäinen oli asiakkaiden, yhteistyökumppanien ja sidosryhmien juhla ja jälkimmäinen Auramaan henkilökunnan oma juhla.

Syyskuinen viikonloppu on kaunis ja aurinkoinen, ja Auramaan ja Suomen liput liehuvat juhlapaikalla sinistä taivasta vasten – sää todella suosii näitä juhlia. Jo pihassa käy selväksi, että juhlien suunnittelijat ovat miettineet kokonaisuuden huolella. Portille on ajettu kaksi Auramaan yhdistelmää ohjaamaan liikennettä pysäköintialueelle ja lisää Auramaan yhdistelmiä seisoo terminaalin luona hohtavan puhtaina ja valaistuina, kauniisti rivissä.

Sisäänkäynti

(Kuva: Pete-Jukka Rinteelä)

Heti sisäänkäynnillä vieraat saavat maistaa pientä luksusta astellessaan juhlapaikalle punaista mattoa pitkin, ja sama tunnelma jatkuu myös sisätiloissa.  Terminaalin muuttaminen juhlatilaksi on onnistunut erinomaisesti. Juhlatila on rajattu mustilla kankailla ja somistettu runsailla kukka-asetelmilla, joita löytyy niin tarjoilupöydältä ja oleskelutiloista kuin viherseinänä esiintymislavankin luota. Myös autonrenkaista koottujen baaripöytien lasilevyjen alle on aseteltu trendikkäitä ilmakasveja ja eukalyptuksenoksia. Kokonaisuus on näyttävä mutta samalla juhlavuoteen sopivan tyylikkäästi toteutettu.

Terminaalista juhlatilaksi

Terminaalin muuttaminen juhlatilaksi vaati hyvää suunnittelua, ennakointia ja tehokasta työnjohtoa. Osa juhlatilan kalusteista on ollut käytössä jo aiemmissakin juhlatilaisuuksissa, ja samat otettiin nytkin käyttöön tämän juhlan tyyliin muokattuina. Osa kalusteista sen sijaan tehtiin juuri tätä tilaisuutta varten. Ensimmäisiin lukeutuvat mm. autonrengaspöydät ja jälkimmäisiin oleskelualueen trukkilavapöydät ja -sohvat, joita kesätyöntekijät nikkaroivat viime kesänä Eurassa. Vaikka suunnittelu tehtiin Auramaan oman juhlatyöryhmän voimin, kaikkea ei suinkaan toteutettu oman voimin, vaan avustamassa oli myös tapahtumajärjestämisen ammattilaisia.

Auramaan kesätyöntekijöiden nikkaroimia kalusteita.

Kesätyöntekijöiden nikkaroimia kalusteita oleskelualueella. (Kuva: Pete-Jukka Rinteelä)

Tässä tapauksessa hyvin suunniteltu oli tosiaan puoliksi tehty. Juhlan suunnittelu aloitettiin jo keväällä, ja kaikki kalusteista juhlan ohjelmaan valmisteltiin hyvissä ajoin odottamaan juhlapäivää. Tämä olikin tarpeen, sillä torstaina – vuorokautta ennen juhlien alkua – terminaali oli täynnä tavaraa, ja vielä perjantaiaamuna lastattiin viimeisiä jakokuormia. Juhlatilan rakentaminen toteutettiin siis perjantaina minuuttiaikataululla. Logistiikka-alan ammattilaisista koostuvalle juhlatyöryhmälle tarkoissa aikatauluissa pysyminen on kuitenkin niin verissä, että paikat olivat kunnossa, kun ensimmäiset vieraat saapuivat juhlatilaan.

Euran emäntä ja Auramaan isäntä

Tietysti myös Matti ja Tellervo Auramaa ovat paikalla. He ottavat onnitteluita vastaan hyvin liikuttuneina ja parhaimpiinsa laittautuneita. Perjantaina Tellervolla on päällään Euran emännän puku, muinaispuku, jollainen on kelvannut myös presidentille itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin, ja mikäpä olisikaan osuvampi asuvalinta tälle todelliselle Euran emännälle.

– Tämä on Euran puku, Tellervo kertoo ja jatkaa, – tälle on harvoin sopivaa tilaisuutta, mutta käytän tätä aina, kun on hyvä syy – ja nyt on.

Tellervo ja Matti Auramaa

Tellervo ja Matti Auramaa. (Kuva: Pete-Jukka Rinteelä)

Kaksi juhlaa, yksi ohjelma

Sekä perjantain että lauantain ohjelma on perusrungoltaan sama, henkilökunnan päivänä ohjelmaa on vain vähän enemmän. Kumpanakin päivänä juhla aloitetaan Finlandia-hymnillä, jonka kajahtaessa soimaan väki hiljenee, ja liikutuksen kyynel nousee yhden jos toisenkin silmäkulmaan. Hymni virittääkin hienosti arvokkaan tunnelman koko juhlasaliin.

Finlandian jälkeen pidetään viralliset puheet ja henkilökunnan päivänä puheiden jälkeen jaetaan runsaslukuiset ansiomitalit työntekijöille ja otetaan henkilöstöstä yhteiskuva. Tämän jälkeen vuorossa on ruokailu ja kevyttä tanssimusiikkia. Illan kohokohdaksi nostetaan kumpanakin päivänä Auramaan historiasta kertova video, jonka jälkeen vuorossa on illan pääartistin keikka ja ilotulitus.

Porin terminaali muuttui vuorokaudessa juhlatilaksi. (Kuva: Pete-Jukka Rinteelä)

Puheita Auramaan historiasta ja logistiikasta

Ensimmäisenä puhujana kummassakin juhlassa on Pekka Auramaa, Kuljetusliike Y. Auramaan toimitusjohtaja. Hän kertoo puheessaan lämpöiseen sävyyn yhtiön perustajasta Yrjö Auramaasta, jota lapsenlapset kutsuivat taataksi. Taata kertoi Pekan mukaan lapsenlapsilleen usein tarinoita entisistä ajoista, jolloin lapsetkin osallistuivat perheyrityksen pyörittämiseen mm. pilkkeitä tekemällä. Tarinoista löytyy kuitenkin myös kaskuja, jotka kirvoittavat yleisöstä naurunpurskahduksia.

Auramaa-yhtiöiden toimitusjohtaja Pekka Auramaa

Pekka Auramaa pitämässä puhetta juhlavieraille. (Kuva: Pete-Jukka Rinteelä)

Virallisena vieraspuhujana perjantain juhlassa on euralainen Keskustan kansanedustaja Eeva Kalli. Hän nostaa esiin mm. perheyrityksen kyvyn tarkastella tulevaisuutta yhtä kvartaalia kauemmas ja halun tehdä työt hyvin yli sukupolvien. Keskiöön nousee myös sitoutunut ja osaava henkilöstö, jota ilman pitkäaikainen menestys ei onnistuisi.

Henkilökunnan juhlassa virallisen vieraspuhujan kunnian on saanut Pekka Aaltonen, logistiikkayritysten liiton toimitusjohtaja. Puheessaan Aaltonen pohtii kuljetusalan menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta, mutta kiittää myös kuljettajia heidän työpanoksestaan:

– Teidän ansiostanne huomennakin voidaan herätä rauhassa. Kaupoissa on ruokaa ja tehtaat toimivat. Kiitos.

135 ansiomitalia

Pekka ja Jussi Auramaa jakavat tänä vuonna työntekijöille kokonaiset 135 kappaletta Keskuskauppakamarin myöntämiä ansiomerkkejä. Tämä tarkoittaa, että lähes kolmannes Kuljetusliike Y. Auramaan henkilökunnasta saa juhlassa ansiomerkin tunnustuksena pitkästä ja ansiokkaasta työstä.

Eniten ansiomerkkien saajia, kaiken kaikkiaan 70, on kymmenen vuoden työstä palkittujen joukossa, mutta myös 40 vuoden työurasta ja maan elinkeinoelämän elämäntyöstä palkitaan kolme työntekijää: Jussi Auramaa, Riitta Mäenpää ja Ilpo Nurmi. Kun Matti Auramaa saapuu noutamaan Keskuskauppakamarin myöntämää ansiomerkkiä 70 vuoden ansiokkaasta työstä, koko sali osoittaa hänelle seisten suosiotaan. Hetki on hyvin koskettava ja herkistää monen kyyneliin asti.

Lauantain juhlassa jaettiin yhteensä 135 ansiomitalia ansiokkaasta työstä. (Kuva: Pete-Jukka Rinteelä)

Kiitospuheen ansiomerkkien jaon jälkeen pitää Ilpo Nurmi, joka on työskennellyt Auramaalla jo vuodesta 1978. Kuten moni muukin, myös hän aloitti työt kuljettajana. Nykyisin hän toimii kuitenkin erikoiskuljetusten ja normaalia isompien kuljetusten liikennejohtajana. Puheessaan Nurmi painottaa työntekijöiden, arjen hiljaisten puurtajien, merkitystä yritykselle ja jatkuvan työn tekemisen tärkeyttä:

– Vaikka nyt menisi miten hyvin, niin mikään ei ole itsestään selvää. Eli neuvo tuleville polville: joka päivä on tehtävä töitä menestyksen eteen.

Konkareita ja tulevaisuuden toivoja

Puheen jälkeen tavoitan Nurmen pitkäaikaisen työtoverinsa Harri Haanpään seurasta. Haanpää aloitti Auramaalla vuonna 1985 kuljettajana ja työskentelee nykyään Eurassa ajojärjestelijänä. Kumpikin on todistanut jo useammat Auramaan vuosijuhlat.

– Nämä ovat jo viidennet vuosijuhlat, joissa olen mukana, Nurmi kertoo ja jatkaa, – aiemmin nämä juhlat olivat intiimimpiä. Nykyään täällä on niin paljon vieraita, ettei kaikkia voi millään tuntea.

Ilpo Nurmi ja Harri Haanpää

Ilpo Nurmi ja Harri Haanpää ovat työskennelleen Auramaan palveluksessa jo kymmeniä vuosia.

Koska koko henkilöstö on kutsuttu juhliin, paikalta löytyy runsaasti myös nuoremman polven kuljettajia. Tapaankin muutaman nuoren kuljettajan oleskelualueelta baaripöydän ympäriltä. He kertovat työskennelleensä Auramaalla kahdesta kolmeen vuotta ja panneensa jo aiemminkin merkille perheyrityksen tavat toimia.

– Perheelliset arvot näkyvät koko ajan, nuori kuljettaja vakuuttaa.

Kuljettajat kehuvat juhlaa ja sen onnistuneita järjestelyitä. Juhlassa näkyy hyvin, että työntekijöitä on ajateltu. Nyt juhlitaan heitä kaikkia, koko henkilökuntaa, ja näin sen kuuluukin mennä, sillä kuten yksi kuljettajista asian tiivistää:

– Ilman työntekijöitä ei ole yritystä.

Parasta A-ryhmää

Illan jo hämärtyessä lavalle nousee Pasi Vainionperä viihdyttämään vieraita kevyellä tanssimusiikilla, ja samalla avataan myös kolme tarjoilurekkaa: kuplarekka, gintonic-rekka ja harmaa rekka, joista tarjoillaan nimensämukaisia virvokkeita. Ilta huipentuu Auramaan historiasta kertovaan videoon ja illan pääesiintyjän keikkaan. Perjantaina pääesiintyjänä on Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani ja lauantaina Auramaan ohella parhaaseen A-ryhmään kuuluva Apulanta. Juhlasalin hiljennyttyä juhlat päättyvät loistokkaaseen ilotulitukseen. Taivaan pimentyessä vieraat suuntaavat kukin omalle taholleen, mutta arjen taas koittaessa jatkuu työ kohti sadan vuoden rajapyykkiä.

Onnittelut 90-vuotiaalle Kuljetusliike Y. Auramaalle!

(Kuva: Pete-Jukka Rinteelä)