Ihmiset ja paikat | Tuuli Peltomäki | 31.10.2016

Kuljetusliike Y. Auramaa Oy – ammattilaisia jo osin neljässä polvessa

Pete-Jukka Rinteelä

Kuljetusliike Y. Auramaa Oy sai alkunsa vuonna 1929, kun 23-vuotias Yrjö Auramaa osti ensimmäisen kuorma-autonsa. Nyt, lähes 90 vuotta ja neljä sukupolvea myöhemmin, perheyritys voi hyvin ja kasvaa edelleen.

Satakunnassa sijaitsevassa Euran kunnassa lokakuiseen perjantaiaamuun heräillään harmaassa ja sateisessa säässä. Kun suuri osa vielä availee silmiään sängynpohjalla, on Euran Fankkeen teollisuusalueella sijaitsevassa Auramaan terminaalissa oltu työn touhussa jo tunteja. Sisällä toimistossa on lämmin. Kahvi porisee pannussa, ja koulutuspäällikkö Teija Auramaa tarjoaa kääretorttua samalla, kun vilkaisee hyväntahtoisesti toimistotiloissa olevan ikkunan läpi terminaaliin. Siellä mies siistii isolla harjalla terminaalin lattiaa.

Auramaan pääkonttori on toiminut Eurassa vuodesta 1930 lähtien, jolloin perustaja Yrjö Auramaa muutti vaimonsa Bertta Auramaan kanssa Yläneeltä Kauttualle. 1970-luvulla hankittiin nykyinen pääkonttori Euran Kauttualta, ja Fankkeen terminaali valmistui vuosikymmen myöhemmin. Yrjön ja Bertan kuopus Matti Auramaa astui toimitusjohtajan tehtäviin vuonna 1983. Hän siirtyi kokopäiväisesti hallituksen puheenjohtajan tehtäviin vuonna 2003, jolloin Matin kolme poikaa, Pekka, Kalle ja Jussi Auramaa, astuivat Auramaan operatiiviseen johtoon – Pekka toimitusjohtajaksi, Kalle myynti- ja markkinointijohtajaksi ja Jussi tekniseksi johtajaksi. Tänä päivänä myös neljäs sukupolvi on mukana yrityksen toiminnassa.

Vuosikymmenten aikana Auramaa on kasvattanut liiketoimintaansa ja on nyt yksi Suomen suurimmista logistiikka-alan yrityksistä. Auramaa työllistää yli 500 ihmistä 13 eri paikkakunnalla, ja sen toiminta-alue kattaa eteläisen Suomen. Eurassa työskentelee noin 70 logistiikka-alan ammattilaista.

– Meillä on kova työnteon kulttuuri, ja porukka on parasta A-luokkaa – sitoutunutta ja monilla on takana pitkä ura Auramaalla. Siihen tietysti pyritään ja se on arvo sinänsä, toteaa toimitusjohtaja Pekka Auramaa.

– Me omistajat olemme kokopäiväisesti mukana työnteossa, joten esimerkin voima on tärkeässä roolissa, jatkaa myynti- ja markkinointijohtaja Kalle Auramaa.

Auramaan ydinliiketoimintaa ovat maantiekuljetukset ja erityisesti kappaletavaraliikenne. Erilaisia terminaali- ja varastotiloja Auramaa-yhtiöillä on yhteensä 50 000 neliötä. Kilpailukyvyn säilyttäminen vaatii jatkuvia investointeja:

– Meidän alamme on varsin pääomavaltainen ja vaatii joka vuosi valtavia investointeja. Omistajien usko toimintaan luo edellytykset investoinneille, Pekka sanoo.

– Kalustomme keskimääräinen ikä on 3,5 vuotta, ja se vaatii vuosittain suurta panostusta. Nuorella kalustolla pyrimme varmistamaan, että palvelumme laatu on korkea. Lisäksi kun kalusto on kunnossa, myös kuljettajat ovat sitoutuneita, Kalle jatkaa.

Auramaa oli mukana perustamassa Kaukokiito-ketjua 1950-luvulla, ja yhteistyö jatkuu ja kehittyy edelleen:

– Auramaan ja Kaukokiidon suhde on symbioosi, joka toimii. Kaukokiito on kulkenut pitkän kehityskaaren päästäkseen tähän pisteeseen – jokaisella omistajalla on oma tonttinsa, jonka kukin hoitaa ansiokkaasti, Pekka kertoo.

Tarina kantaa

Auramaa_tyohyvinvointi

Henkilökunnasta on pidetty huolta Auramaan historian alkuajoista lähtien. Tässä kuljettajat viettävät virkistyspäivää Pyhäjärven maisemissa. Kuva: Auramaan perhealbumi

Jussi Auramaan vaimon, koulutuspäällikkö Teija Auramaan työhuone on täynnä aarteita. Hän on tallettanut muun muassa sota-aikaisen huoltokirjan, Kaukokiito-lehden 1960-luvulta, vanhan kirjoituskoneen sekä rouva Bertta Auramaan vuoden 1958 kirjanpidon – suuren kirjan, jonka yläkulmassa lukee koukeroisella kaunokirjoituksella ”kulunkitili”. Hyllyllä komeilevat Yrjö Auramaan valokuva ja vanhat kakkulat.

– Näen perheyrittäjyyden suurena voimavarana. Meillä on valtava kunnioitus juuriamme kohtaan ja on tärkeää, että toimintamme on linjassa yrityksen tarinan kanssa. Jatkuva kehitys on kuitenkin keskeinen osa liiketoimintaa, suunta on ehdottomasti eteenpäin, Teija kertoo.

Teija vastaa päivittäisessä työssään muun muassa kuljettajien koulutuksesta. Hän suunnittelee ja laatii yhdessä pitkäaikaisen yhteistyökumppanin kanssa Auramaan kuljettajille räätälöidyn ja Trafin hyväksymän koulutusohjelman. Koulutuksissa käsitellään työturvallisuutta, ennakoivaa ja taloudellista ajoa sekä ADR-korttia, mutta myös esimerkiksi asiakaspalvelua, kaluston kuntoa ja kuljettajan toimintaa tavaraliikenteessä sekä kuormaamista ja kuljetusalan vahinkoja. Osa koulutuksista on lakisääteisiä, osa teemoista kumpuaa päivittäisistä keskusteluista kuljettajien kanssa.

– Ammattipätevyys kasvattaa ammattiylpeyttä ja sitouttaa yritykseen – meillä pidetään työntekijöistä huolta, Teija sanoo.

Auramaa on mukana myös Suomen ja Belgian välisessä Truckstars on the road -erasmus-projektissa yhteistyössä Sataedun kanssa:

– Belgialaiset yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattiin opiskelevat nuoret suorittivat työssäoppimisjakson Auramaalla. Kansainvälinen kuljetus- ja logistiikka-alan yhteistyö on Suomessa harvinaista, Teija kertoo.

Uusia työkavereita

Auramaan perhe

Yrjö ja Bertta Auramaa kolmen lapsensa, Mirjan, Marjan ja Matin kanssa. Mirja, sittemmin Jussila, toimi Auramaa-yhtiöiden konttoripäällikkönä. Kuva: Auramaan perhealbumi

Loppuvuosi on Auramaalle muutosten aikaa, sillä Auramaa-yhtiöt osti tänä syksynä pirkanmaalaisen Kuljetusliike Tyvi Oy:n osakekannan. Molemmat yritykset toimivat osana Kaukokiito-ketjua ja ovat näin ollen tehneet yhteistyötä jo vuosikymmeniä. Kaupan tarkoitus on vahvistaa molempien yritysten ja Kaukokiidon kilpailukykyä ja parantaa synergian kautta asiakaskokemusta sekä kustannustehokkuutta. Kuljetusliike Tyvi työllistää 40 työntekijää ja 25 autoa, ja sen toiminnan painopiste on Pirkanmaan ja pääkapunkiseudun välisessä liikenteessä.

– Mukava saada uusia työkavereita ja ihmisiä osaksi Auramaan tarinaa, Teija sanoo.

Juttutuokion päätteeksi lounaalla käydään Kauttuan Rataravintolassa. Eurassa ihmiset tuntevat toisensa, ja Auramaat tervehtivät iloisesti muita lounastajia. – Täällä Eurassa välitetään toisista ja aina pysähdytään juttelemaan, hymyilee Teija ja jää jutustelemaan naapuripöydän miehen kanssa.

Kävelen terminaalin pihasta autolle ja lähden kotimatkalle hyvillä mielin. Pihalla hennossa tuulenvireessä liehuu kolme lippua – yksi Auramaan ja kaksi Kaukokiidon lippua.