Hyväntekeväisyyspyöräily Pariisiin | Olli Intonen | 10.7.2019

Mur de Huyn kautta Rocroin kaupunkiin

Ajatus blogin kirjoittamisesta Kaukokiidon Päivin öin- ja Team Rynkeby – God Morgon Turku -sivustoille heräsi aikaisemmin syksyn ja talven spinningtreeneissä. Teemme yhdessä hyvää ja keräämme varoja syöpään sairastuneiden lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi Aamu Säätiön ja Sylva Ry:n kautta, ja haluan blogin avulla jakaa omia tuntemuksiani ja ajatuksiani matkan etenemisestä.

4. pyöräilypäivä: Belgia – Mur de Huy, Roermond – Anhee, 182 km

Mur de Huyn nousu on yksi pyöräilykansan klassikoista. Se on ollut osana Tour de Francen kilpailua esimerkiksi vuonna 2015, jolloin kolmas etappi päättyi tänne. Ensimmäisen kerran Mur de Huy oli mukana La Fleche Wallone -kilpailussa vuonna 1936. Tällöin paikallinen urheilulehti Les Sports halusi lisätä omaa myyntiään järjestämällä kilpailun. Tämän jälkeen Mur de Huysta onkin muodostunut yksi kiinnostavimmista mäkiosuuksista Belgiassa. Kokonaispituus nousulla on 1,3 km, keskimääräinen nousu on 9,3 astetta ja maksiminousu on niinkin jyrkkä kuin 26 astetta.

Mur de Huy herätti paljon kysymyksiä ennen tuota neljättä pyöräilypäivää. Osa otti osaa viralliseen Strava-osuuteen, joka alkaa hieman alemmasta kohdasta, josta pyöräilijät yrittävät saada mahdollisimman hyvän vauhdin alkavaan ylämäkeen. Meidän joukkueemme paras aika tuli Ilkka Fagerille ja toiseksi parhain aika oli Tero Kuusistolla. Heidän keskinopeutensa mäen koko osuudella oli noin 13 km tunnissa. Mainittakoon, että ennätys tässä mäessä on keskinopeuden osalta niinkin kova kuin 23 km tunnissa. Omalta osaltani jaksoin hyvin pyöräillä mäen ylös saakka, vaikka välillä tuntui, että miksi tämä ei lopu ikinä ja minkä ihmeen takia nousu vain jyrkkenee. Hyvin siitä selvittiin ja taas tuli yksi haaste saavutettua!

5. pyöräilypäivä: Maas-joen vartta pitkin Ranskaan, Anhee – Soissons 195 km

Torstaina aamulla lähdimme Belgian Anheesta aamulla klo 7.30 kohti Ranskan Soissonia. Tämä osuus oli mielestäni yksi koko retken kauneimpia pätkiä. Maas-joen virratessa vasemmalla myötätuulen tahdittamana tuntui siltä, että voisiko pyöräilyä ryhmässä tehdä kauniimmissa paikoissa, kuin mitä tämän päivän aikana tuli koettua. Yksi Pariisiin johtavan matkan ehdottomia kohokohtia oli tämä päivä. Maas-joki on pituudeltaan 925 km, se saa alkunsa Koillis-Ranskasta ja laskee Alankomaiden estuaariin Reinin kanssa. Toisessa maailmansodassa Maas-joen siltojen hallinnasta käytiin kaksi suurta taistelua Operaatio Market Garden ja Ardennien taistelu.

Ranskan puolelle tultaessa pidimme tauon ennen pidempää mäkiosuutta Maas-joen rannalla. Tuo nousu oli kaikkiaan noin 12 km:n mittainen, sisältäen välillä suorempia osuuksia ja muutamia alamäkiä. Mäen päälle tultaessa matka jatkui tasaisella osuudella myötätuulen ja vetotiimin avustuksella paikoitellen yli 30 km tunnissa. Saavuimme puolen päivän aikaan lounaalle Rocroin kuntaan. Rocroi on viehättävä ja tutustumisen arvoinen paikka Champagne-Ardennen hallintoalueella. Kylässä käytiin vuonna 1643 19. toukokuuta Rocroin taistelu, jossa Ranskan armeija johdossaan Duc d’Enghien otti voiton espanjalaisista. Tästä taistelusta on muistomerkki kaupungin laidalla.

Rocroi

Rocroin taistelun muistomerkki

Pariisiin kesällä 2020?

Haluaisitko olla mukana ensi vuoden pyöräilyssä?

Hae ensi vuoden 2020 Team Rynkeby God Morgon joukkueeseen!